Het uitzoeken van goede eetkamerstoelen is best een gedoe. Laat staan het vinden van de perfecte eetkamerstoel. Past zo’n stoel bij die gave tafel die jullie op de kop hebben getikt? Ga je voor recht, diep, hoog, laag, zacht of juist de harde stoelen? En natuurlijk wil je dat ze ook bij de rest van het interieur passen. Oftewel, jij bent op zoek naar de voor jou perfecte eetkamerstoel. Je kunt echt alle kanten op en daarom geven wij met deze blog jou een duwtje in de rug naar die speciaal ontworpen eetkamerstoel voor jou.

De gewenste afmetingen

De juiste afmeting van de stoelen en de tafel is cruciaal voor de perfecte combinatie. De eerste stap is en blijft dus altijd het afmeten. Bepaal allereerst de grootte van de kamer. Is er voldoende ruimte rondom de tafel of word je beperkt in je keuze door een krappe ruimte? Het berekenen van de afstand tussen de tafelpoten dien je ook niet te vergeten. Je wilt immers weten hoeveel stoelen je aan tafel kunt en wilt hebben, waar je rekening mee moet houden met de breedte van de eetkamerstoelen. Ten slotte meet je de hoogte van de grond tot de onderkant van het tafelblad. Dit is van belang voor de ruimte vanaf zowel het zitvlak van de stoel en eventuele armleuningen tot de onderkant van de tafel. Heb je alle afmetingen? Mooi, dan begint het leuke werk!

Jouw woonstijl

De woonstijl van de eetkamerstoelen wil je laten passen bij de inrichting van jouw huis. Dus neem eens een kritisch kijkje naar het interieur. Hoe zou jij die het beste omschrijven? Misschien landelijk, basic, retro, bohémien, design, natuur, of toch industrieel. Hier een klein geheugensteuntje:

  • Landelijk – Het romantisch wonen begint bij een landelijke stijl. Vaak is de vrouwelijk hand te herkennen in het met pastel-gekleurde interieur.
  • Basic – Je interieur heeft een tijdloze frisse look. Het is leefbaar met lichte kleuren en geeft de basis van een fijn huis.
  • Bohémien – Een zeer uitgesproken stijl met expressieve, eigenzinnige kleuren, vintage accenten en details van verre reizen.
  • Design – Strakke lijnen met een zachte touch die doordacht samen zijn vormgegeven. Luxe en technische producten vind je vaak terug in deze stijl.
  • Natuur – De liefde voor natuurlijke kleuren en materialen straalt van die interieur af. Eenvoudig en puur.
  • Industrieel – Deze laatste stijl is niet moeilijk te herkennen. Industriële en vintage woonaccessoires domineren met deze inrichting.

Materiaal- en kleurkeuzes

Met de gewenste woonstijl in gedachten kan je op zoek naar die speciaal voor jou ontworpen eetkamerstoel. Ook daar staan weer genoeg keuzes op je te wachten. Het materiaal bijvoorbeeld is zeer bepalend voor de uiteindelijke look en feel van de stoel. Het aanschaffen van eetkamerstoelen is een grote investering, maar met het juiste materiaal krijg je daarvoor kwaliteit en duurzaamheid terug. En dat is precies wat je wilt.

Er zijn uiteenlopende materialen op de markt:

  • Voor een natuurlijke woonstijl is hout een passend materiaal. Houten stoelen geven over het algemeen een warme en gezellige uitstraling door het eigen karakter. Daar komt echter wel wat onderhoud bij kijken 😉
  • Bij een industriële of design inrichting kan metaal een goede match zijn. Het geeft de stoel stevigheid en kracht en is gemakkelijk in het onderhoud. Een prachtige combinatie voor bij een houten eettafel naar onze mening.
  • Eetkamerstoelen gemaakt van kunststof zijn ideaal voor het gezinsleven. Gemorste etensresten zijn zeer makkelijk te verwijderen. Daarbij zijn ze ook prima in je tuin te gebruiken op een zonnige dag.
  • Leren stoelen hebben een mooie klasse en stijl. Bij een stoer interieur zouden ze goed tot recht komen, maar vaak passen deze stoelen bij vele verschillende woonstijlen.

En dan de laatste stap: de kleurkeuze. Verdiep je eens in de betekenis die kleuren geven aan een wooninrichting. Zo creëert wit een rustige, neutrale ambiance. Met zwart kan je een wat meer uitgesproken, chique stijl krijgen. Wil jij vrolijkheid en een speels effect terug zien? Ga dan voor geel of groen. Rood valt lekker op en past weer perfect bij een design stijl. Lastig, maar heel belangrijk.

Op jacht met een budget

Dan nog een kleine tip van ons. Zet voor je op jacht gaat een budget vast. Door de ruime keuze in vormgeving, kleur en materiaal, variëren eetkamerstoelen van enkele tientjes per stuk tot honderden en soms duizenden euro’s per stuk. Een vooraf vastgesteld budget is in de woonwinkel alleen maar fijn. Vertel dit aan een van de medewerkers en zij zullen je alle variaties tonen die binnen jouw budget vallen. Zo wordt je in ieder geval niet verliefd op een stoel die je je vervolgens niet kan veroorloven. Veel koopplezier!

Reactie Achterlaten