Op zoek naar een nieuw huis… spannend! Er komt namelijk een hoop bij kijken. Het is belangrijk kritisch te zijn over waar je terecht gaat komen. Neem je eisen goed onder de loep – waar moet het huis absoluut aan voldoen en welke eisen zijn eigenlijk helemaal niet zo noodzakelijk? Hier een aantal tips om rekening mee te houden.

Extra Kamers… of misschien een berging?

Misschien heb je in gedachten dat je een X-aantal kamers wilt hebben. Je woonkamer, je slaapkamer en een ‘rommelkamer’. Maar is dat wel echt nodig, of zou je ook uit de voeten kunnen met een kleiner appartement die een berging in de kelder heeft? Dit is het afwegen waard en kan het aantal geschikte woningen direct vergroten.

Tuin… of een heerlijk balkon?

Een hoop mensen dromen van een huis met een tuin, maar hoe hoog staat die tuin op jouw prioriteitenlijst? Heb je regelmatig grote groepen vrienden op bezoek, kinderen waar je graag een schommel voor bouwt, of groene vingers, dan is een tuin natuurlijk heerlijk. Maar als je het eigenlijk vooral wilt om af en toe buiten te eten in je eentje of samen met iemand, dan is een balkon misschien net zo praktisch, zeker als het op het zuiden ligt! En ook een balkon kun je erg gezellig inrichten.

Wanneer je toch voor een tuin gaat, bedenk dan ook goed wat voor een tuin je wilt. Wil je er een kleurrijke bedoening van maken, houdt dan goed rekening met de ligging van de tuin ten opzichte van de zon, en ook met het soort ondergrond. Ben je van plan veel BBQs te geven voor buren en vrienden, dan is een betegeld terras misschien fijner voor je. Pro tip: als je zelf het terras gaat aanleggen, kijk dan eens op marktplaats. Vaak kun je hier gratis of tegen een zacht prijsje tegels vinden.

Lage huurprijs… of lage kosten?

Wanneer een woning in een wat verouderde staat verkeerd, zal je dat terugzien in de huurprijs. Dat is natuurlijk niet gek! Maar bedenk je ook dat een gerenoveerde woning vaak slimme oplossingen heeft om de maandelijkse kosten omlaag te brengen, zoals betere isolatie, waterbesparende kranen en andere snufjes. Wanneer je twijfelt tussen twee woningen vanwege de prijs, is het dus slim om je te verdiepen in de te verwachte kosten voor beide woningen.

Dit zijn uiteraard allemaal praktische overwegingen die je met je verstand kunt maken, maar uiteindelijk gaat het erom dat je je thuis voelt op je nieuwe plek. Dus ook wanneer een woning niet aan al je wensen voldoet, als het goed voelt, dan is het waarschijnlijk een goede keuze voor je!

Reactie Achterlaten